20 Kasım 2011 Pazar

Katmerci Zekeriya Usta

Gaziantep'in yemek konusunda kilometre taşlarından bir tanesidir aslında "Katmerci Zekeriya Usta". Gaziantep'e gelen her yerli/yabancı turist "İmam Çağdaş, Halil Usta, Zekeriya Usta" gibi orijinalde esnaf lokantalığı (esnafa hizmet ön planlı) yapmış, yerli halkın uzun yıllar beğenisini kazanmış ve kaliteden ödün vermeyen yerleri ziyaret etmeyi seviyor.


Zekeriya Usta (Kış)


Ve bu tür yerler hep sokak arasında, kuytu köşelerde konumlanıyor. Tabi ki öyle lüks mağazaları, lüks ihtişamlı masa sandalyeleri de olmuyor.


Zekeriya Usta Fırının başında

Zekeriya usta ilerlemiş yaşına rağmen katmerin yapımındaki her ana müdahale edip, yıllardır bildiği doğruların sapmasına izin vermiyor. İşini severek yaptığı ise her halinden belli...


Mehmet Usta


Katmer

Zekeriya Usta'da eğer pazar günü katmer yemek istiyorsanız, yaklaşık 30-40dk. beklemeyi göze almanız gerekiyor. Tabi ki günün/siparişlerin yoğunluğuyla bu süre uzayıp kısalıyor.
Biz beklenen her dakikanın gelen katmere değdiğini düşünüyoruz.


Taş fırında yapılmış Katmer

Zekeriya Usta'nın en büyük artısı ise katmeri taş fırında yapıyor olması. Katmerin esnafı, katmerin ustası olması.

Zekeriya Usta "Katmer pastane ürünü değil, Zekeriya Usta kültürüdür" sözüyle hem sözde rakiplerine inceden sataşıyor, hemde kendisini gayet güzel ve ince bir şekilde övüyor. Ve biz Zekeriya Usta'nın bu sözlerine sonuna kadar katılıyoruz. Tüplü/elektrikli fırınlarda pişmiş, yalancı kaymaklı (irmik kaymağı) katmerle mukayese etmek bile çok yanlış Zekeriya Usta'yı.

Zekeriya Usta'da katmerinizin yanına sıcak/ılık/soğuk süt isteyebilirsiniz. Çay ise Zekeriya Usta'nın ikramı.

Zekeriya Usta'da katmer 7,50TL.

Zekeriya Usta'yı ve Zekeriya Usta gibi yerleri mekanı, servisiyle değerlendirmenin yanlış olacağını düşünüyorum ve yalnızca Fiyat&Lezzet olarak değerlendiriyorum.

Fiyat : 10
Lezzet : 10

Gurme Kiyalar Notu : 
10 üzerinden 10 (10/10)

3 Kasım 2011 Perşembe

Ciğerpare

Gaziantep’le özdeşleşen bir lezzettir ciğer kebabı. Sabahın köründe lezzetlidir, öğlen insanın canı ister, akşama doğru ne de güzel gider, hele gece, muhabbetin üzerine şahane olur.Hal böyle olunca Gaziantep’te ciğer yapmak da hem ustalık hem de cesaret ister. Gurme Kiyalar olarak sizler için Ciğerpare ‘yi denedik. (Aslında daha çok kendimiz için de denedik )
İbrahimli semtinde, yüksek binadan Nakıpoğlu koleji’ne giderken, ilk ışıklara varmadan bir önceki sağa doğru kıvrıldığınız anda karşınızda beliriyor ciğer dükkanı. Konum ve mekanın belirginliği güzel.
İri tikelerden oluşan 2-3 şişte görmeye alıştığımız ciğeri, Ciğerpare Urfa usulü olarak yani küçük tikelerle yapıyor ve 4-5 şişte olarak getiriyor. Buraya kadar iyi de gidiyor. Ancak daha ateşin üzerindeyken ciğerin üzerine attıkları isot, tadıldığı anda ,tüm güzel havayı dağıtıyor. Acaba bugüne kadar alıştığımız lezzetin dışında olduğu için mi garip geldi diye bir soru belirse de damak tadına uygun olup olmamanın ötesinde ateş üzerinde pişen isotun, ciğerin tüm kendine has tadını yok ettiği gerçeğini kabulleniyoruz. Ciğer tikeleri etrafı isotla kaplı bir şekilde geliyor.
Kaderimizse, ekmeğe çeker onu da yeriz diyerek ciğerimizi, servis edildiği açık ekmekle yemeye koyulduk. Servis noktasında seviye güzel. Ayran söylenildiği an yetişiyor, salata bitince, geç kalmadan yenileniyor. Bunlar bizi mutlu eden noktalardı. Bunu yanında henüz denememiş olduğumuz kıyma ve kuşbaşı çeşitleri de mevcut ayrıca.

Gözümüze az da olsa fer geliyor ve mekana incelemeye koyuluyoruz. Üst katların bir bölümü henüz inşaat halinde idi son gittiğimizde. Yeni açıldığı için düzenlemeler yapılmakta. (Muhtemelen yapılmıştır). Ön tarafındaki balkon özellikle yazları ve sigara içenler için güzel.
Bizleri lezzet noktasında tatmin edemeyen Ciğerpare’de kasaya ödeme için gittiğimizde şaşırıyoruz. Ciğer alanında Gaziantep’te bir çok adı ve lezzeti tescillenmiş rakibin karşısına, henüz rüştünü ispat etmeden aynı fiyata çıkması bizce fazla cesurca. Bir ciğer dürümü 6 TL gibi bir fiyatla geliyor.

Ve tüm bu anlattıklarımız ışığında notlarımızı vermeye geçiyoruz.

Mekan: 6
Lezzet : 2
Servis : 6
Fiyat : 4
Gurme Kiyalar Notu: 10 üzerinden 4,5 (4,5/10)

1 Kasım 2011 Salı

Fessade

Fessade son zamanlarda ofis kültürünün iyice yerleşmiş olduğu Gaziantep'te, çalışanlar için bazen hayati öneme sahip olan her üç öğünün de -kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği- servis edildiği henüz bir kaç aylık ama hizmetiyle kendisini kabul ettirmiş bir mekan.

Sanki "Feszade" olmalı?

Mekanda sabah kahvaltısının yanı sıra her gün değişen ev yemekleri, gözleme çeşitleri, kara kavurma, Hünkar Sultan gibi özel yemekler ve döner çeşitleri mevcut. Biz de üç arkadaş olarak tam en yoğun saatte içeriye adım attığımız anda burnumuza gelen tereyağ kokusunun etkisinde kalıp iskender ve ortaya da sevgili İbrahim'in müptelası olduğu çingene salatası söyledik. 

Salatanın malzemeleri doğru, sosu güzel ancak süslemelerle boğuşmak yemenin keyfini kaçırıyor
Döner menüsünü fit porsiyon 80 gram, tam porsiyon 120 gram ve 1,5 porsiyon 180 gram olmak üzere üçe ayırmış durumdalar ki özellikle ne yarım ne de tam olan fit porsiyon çok isabetli bir karar olmuş.

İskender tabakta durduğu gibi durmaz!
Mekandaki çok geniş yemek menüsünden dolayı iskenderden çok bir şey beklemesek de özellikle eti sayesinde ortalamanın çok üstünde bir lezzete sahip olduğunu söyleyebilirim. Sadece sosu salçalı sudan ibaretmiş hissi verdi bana. (Tabi mevsimin de domates mevsimi olmadığını unutmamak gerek.)


Hürrem Sultan (hafif kızartılmış ekmek üzerinde kekikli et ve bolca patates kızartması)

Sonuç olarak Fessade "hayat kurtaran bir restoran". Yani mükemmel iskender ya da mükemmel kara kavurma için olmasa da canınız ev yemeği üstüne sütlüyle zerde çektiğinde hemen gidebileceğiniz, servisin hızlı, garsonların sizinle doğru düzgün ilgilendiği güzel, neşeli ve özellikle çalan şarkıları çok iyi olan bir mekan . Yoğun iş ortamında yemeği bir meşguliyet olmaktan çıkartıp eğlenceli bir aktiviteye dönüştürmeyi başarmış olan ve her masayla ayrı ayrı ilgilenen işletmecileri Bahri Bey ve Hatice Hanım'ı bu yüzden kendi adıma tebrik etmek istiyorum.

Alenazik (kullanılan yoğurt gerçekten çok lezzetli)

Fessade'de servis sabah 7.30'da başlıyor ve akşam 10'a kadar devam ediyor. Kahvaltılıklar ve çorbalar 3-5 lira arasında, yemekler ise 7-18 lira arasında. Mekanda alkollü içecek servisi yapılmıyor.


Lezzet : 8
Servis : 8
Fiyat : 7
Mekan : 9

Gurme Kiyalar Notu : 10 üzerinden 8 (8/10)


İnternet Sitesi: http://www.fessade.com/ (Yalnız fiyat bilgileri güncel değil)