17 Ocak 2013 Perşembe

DÖVMELİ ALACA ÇORBA

"Yemek yemenin Gazianteplicesi" evet ilkemiz bu. Peki bir Gaziantepli hep dışarıda mı yemek yer? Tabi ki hayır! Aslında Gaziantepli çok mecbur kalmadıkça dışarıda yemez... Ekmeğine salça sürüp az nane ile dürüm eder yer, yine de evinde yer. Peki bir Gaziantepli gerçekten evinde ne yer?

Dışarıdan bakıldığında hep mangal yapıyormuşuz ya da lahmacun yoksa da dolma yiyormuşuz gibi görünse de işin aslı öyle değil. Gaziantep'in bir çok değişik çorbası, köftesi, sebze ve hatta meyve yemeği bile mevcut. Çeşit o kadar çok ki, kendinizi Gaziantep Mutfağı'na hakim hissettiğiniz bir anda komşudan ya da tanıdıktan gelen bir tabak ile allak bullak olabiliyorsunuz. Yani yeni lezzetler keşfetmek için bırakın ülke veya şehir dışına çıkmayı kapınızın önüne bile çıkmanıza gerek kalmıyor!

İşte bu yazıda sizin de kapınızın önüne çıkmadan yeni bir lezzet keşfetmenizi sağlamak için "dövmeli alaca çorba" tarifi vereceğim. Gaziantep'te özellikle kar yağışlı sabahlarda kahvaltı niyetine içilen bu çorba umarım sizin de hoşunuza gider.

Servise hazır hali


Malzemeler (5-6 Kişilik):

  • Dövme 500 gr (Bulabilirseniz diğerlerine nazaran daha tombul olan Maraş dövmesi)
  • Mercimek 250 gr
  • Soğan 1 kg
  • Biber 4 tane kırmızı, 2 tane yeşil
  • Bir pençe kuru tarhın (Gaziantep'te "tarhın" diyoruz ama doğrusu "tarhun")
  • Kakırdak* ve kemik suyu elde etmek için iki parça kemik (Bunlar keyfinize kalmış, ancak lezzeti arttırdıkları bir gerçek)

Kakırdak

Hazırlanışı:
Bir gün önceden suda bekletilen dövme açılana kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra üstü kapatılıp iki saat kadar beklenir. Mercimek de başka bir tencerede içine iki parça kemik atılmış bol suda iyice haşlanır. Kemikler çıkarıldıktan sonra iki saat beklemiş dövme süzülerek; ince ince doğranmış soğanlar ve biberlerle birlikte ilave edilir. Tarhın ve tuz atıldıktan sonra kapağı kapatılıp soğanlar kendini iyice bırakıncaya kadar pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine başka bir tavada hazırlanmış kırmızıbiberli yağ dökülür. Kakırdak ve karabiber ilave edilerek servis edilir.

Dövmeli Alaca Çorba

Afiyet olsun!

*Kakırdak; koyunun kuyruk yağı iyice pişirilip yağını saldıktan sonra kalan küçük parçalarına denir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder