5 Ocak 2013 Cumartesi

Ciğerci Mustafa - Emek

Gaziantepli yemekseverler olarak hâlâ memleketimizin güzide bir ciğercisini tanıtmamışız! Öyle ise bugün konumuz yıllardır çarşıyı gezenlere buranın Gaziantep olduğunu unutturmayacak şekilde çarşının ortasında hizmet veren, bugün ise şubeleri ile tüm şehre yayılmış olan Ciğerci Mustafa'nın Emek şubesi.

Ciğer Gaziantep için önemli bir mesele. Çünkü hazırlanışı, pişirilmesi ve hatta dürüm edilmesi ayrı bir özen gerektirir. Bu yüzden Urfa usulü ciğeri memleketin her yerinde bulabilirsiniz ancak Gaziantep usulü ciğeri tatmak için Gaziantep'e gelmeniz gerekir. Hele bir de ciğer kavurma var ki tadına bakan nice vejetaryenden hallice takılan Egeli tövbe eder..!

Ciğer kavurma ateşin üzerindeki tencere içinde her daim hazır tutularak, anında servis edilir. Yani açlıktan gözleri kararmış kebapseverler için bir nevi acil yardım paketidir. Gaziantep'te ciğer siparişini beklerken yarım kavurmayı da mideye indirmek, adettendir.

Ciğerci Mustafa'nın kavurması da gayet güzel. Malzeme, baharat kullanımı ideal, lezzeti ve acısı da yerinde. Yıllardır değişmeyen lezzetinden anlıyoruz ki, ciğer kavurma için şu meşhur gazlı içecek de olduğu gibi sakladıkları ve sadık kaldıkları bir formülleri olsa gerek.

Kavurmalar ile beraber gelen ikramlar ise çeşit açısından yeterli, lezzet olarak ortalamanın üstünde sayılabilir. Domates ve rokanın nar ekşili sos ile sunumu gayet güzel olsa da Gaziantep'te bir kebapçıda roka salatasına ilk defa denk geliyorum. Marul salatası ve soslu turp için diyecek bir şey yok, her zamanki gibi lezzetliler. Ancak sofrada ciğer dürümüne girebilecek şerefe nail tek malzeme olan soğan piyazının azıcık gelmesi kısa süreli bir "yoksa piyaz mı bitti" gerginliği yaratmadı değil. Siparişle piyaza takviye sağlarken bir yandan da kavurmaları midemize indiriyoruz.






Sıra geldi ciğerlere.  Ciğerler alıştığımız ve sevdiğimiz gibi iri iri, ustam tam kıvamında suyunu kaybetmeden pişirmiş. Ciğer mangalda pişirilirken tuz bile konulmaz, çünkü tuz ciğeri sertleştirir... Tabi az önce mangal ateşinden kurtulup önümüze düşmüş ciğerleri hemen tuz, kırmızı biber, sumak ve olmazsa olmazı kimyon ile lezzetlendirip,  pişmiş biberini ve soğan piyazını da koyup dürüme hazır hale getiriyoruz. Yalnız tam bu noktada ekmeğin bir parça bayat olması canımızı sıkıyor... Usta dürümcüler olarak ekmeği parçalamadan dürümlerimizi bitirmeyi elbette başarıyoruz ancak Gaziantep'te bir kebapçıda bayat ekmek olması hayra alamet değil.

Baharatları eksiksiz, piyazı atılmış, pişmiş biberi yatırılmış yemeye hazır ciğer dürümü
Sonuç olarak Ciğerci Mustafa'nın Emek şubesi, ciğer kebabı konusunda istediğimiz her şeyi bize sunabilecek durumda. Ancak henüz bunu başarabilecek kadar seri ve eksiksiz bir servis organizasyonunu oturtabilmiş değiller.Yine de gece canınız ciğer istediğinde es geçilmemesi gereken mekanlardan biri olduğunu belirtelim. Fiyatlarda ise kebap dürümleri 6-7 lira, kavurma 3.5 lira.

Yapılan değerlendirme Ciğerci Mustafa'nın sadece Emek şubesi için geçerlidir.

Lezzet: 6
Servis: 6
Fiyat: 6
Mekan: 8

Gurme Kiyalar Notu : 10 üzerinden 6.5 (6.5 /10)

3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzet puanını verirken en azından Antep usulü ciğer yapıyor diye 5 puan üstü olarak düşündüm. Çünkü memleketimizde bir çok Urfa usulü ciğeri -ki onu da yapamayan- ciğerciler türedi, onlarla arasında fark oluşsun istedim. Hijyen konusunda ise biz denk gelmediğimiz için bir şey diyemiyorum ama size sergiledikleri davranışları çok kötü olmuş. O eski Antep esnafı nerede var ki zaten artık?

      Sil
  2. Mizahi bir dipnot eklemek istiyorum;

    Mekanın, Özel Emek Hastanesi Acil Servisi'ne 25 adım mesafede . Dışarılı veya lezzeti kaldıramayacak bünyeler için avantaj sayılabilir. :)

    YanıtlaSil